utorak, 17. lipnja 2008.

novi post

evo, bit ću prva koja će probiti led sa blogom.pošto neću biti u zgb-u do slijedećeg tjedna izlažem svoje ideje ovim putem.možda netko ima nešto za nadodati, nešto za prokomentirati.. ideja da pišem o biafri proširila se na niz drugih područja pa ću početi od nje.
biafrino izlaganje crteža u prolazu nebodera jedan je oblik bunta (tada) mladih umjetnika protiv galerijskog izlaganja, tj. nakon što su ih izbacili iz doma "moša pijade" svoju su aktivnost preselili na ulice s pozivom na osvještenje one publike koja ne zalazi u galerije. zanimljiva je i činjenica da je umjesto kataloga tiskan letak s borbenim programskim taxtom ivana lesiaka kojeg bi isto tako bilo vrijedno izdvojiti.
biafra je izlagala u uličnom ambijentu oglasnih stupova na istim mjestima gdje se lijepe i drugi komercijalni plakati. trajala je toliko drugo koliko traju i ulični plakati prije nego neko ih preljepe sa drugim novostima. također je namjera bila upoznati čovjeka koji ne posjećuje izložbe i galerije sa umjetnošću, da ona postane dio svakodnevnice, da uđe u naviku makar i dok samo u sekundi pogledaju prema oglasnom stupu. o ovoj izložbi sam našla članak u novinama iz 1976.
zanimljivo je i to da se kožaričevo "prizemljeno sunce" prvo nalazilo kod hnk i da je loše primljeno od strane građana. netko ga je nedugo nakog postavljanja zalio kantom boje, a prolaznici su ga udarali nogama. nisam pronašla nikakav detaljniji članak ili sliku. znam godinu pa ću još malo potražiti u nsb-u
toliko od mene za sad :) pozdrav

Nema komentara: